foto

homemenublokje
algemene tipsmenublokje
nieuwbouwmenublokje
inrichtingmenublokje
tuinmenublokje
financieelmenublokje
woonbeurzenmenublokje
linksmenublokje
over onsmenublokje





Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kopen doe je niet iedere dag. Het is dan ook niet is waar je meestal al veel ervaring mee hebt opgedaan.

Het begint al bij de aannemer. De ene aannemer is veel flexibeler dan de andere. In het eerste geval kun je precies aangeven hoe je iets wilt hebben, in het tweede geval kun je alleen maar kiezen uit een lijst met standaardopties.

Wanneer je een flexibele aannemer hebt die niet met standaard meer/minderwerk lijsten werkt, kun je voor alles een offerte vragen, bijvoorbeeld voor een op maat gemaakte uitbouw, het weglaten van een raam, het verplaatsen van een deur, een muur, stopcontacten, loze leidingen. lichtpunten etc.

Tegenwoordig zie je vaak dat stopcontacten worden verlaagd om zo minder op te vallen. Toch kan het handig zijn, om op bepaalde plaatsen toch nog een stopcontact op de standaardhoogte te laten zitten, bijvoorbeeld als er toch al een lichtschakelaar zit. Zo’n stopcontact is dan makkelijk te gebruiken bij bijvoorbeeld het stofzuigen. Let er ook op, of er voldoende stopcontacten aanwezig zijn, ook in verband met de inrichting die je in gedachten hebt. Je zult trouwens niet de eerste zijn bij wie het stopcontact alsnog achter een kast verdwijnt na de definitieve inrichting.

Als het mogelijk is om extra loze leidingen aan te laten leggen voor tv, computer, telefoon en dergelijke, is dit zeker iets om over na te denken. Belangrijk: maak zo mogelijk voordat de muren gestuukt worden foto’s van de loze leidingen. Dit kan later erg handig zijn, als je een gat in de muur wilt boren zonder al te veel schade aan te richten.

Andere extra opties waar je aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld vloerverwarming in de slaapkamer of de badkamer en een kraan met eventueel een putje in de garage of buiten.

Vaak worden plinten niet gemonteerd (i.v.m. met de vloer die er later in komt). In ruimtes waar tapijt komt, zijn hier wellicht afspraken te maken dat de plinten wel gemonteerd worden. Zelf doen kan ook, maar kan meer tijd kosten dan je denkt.

Vraag of je voor de oplevering binnen mag kijken. Zo krijg je tijdig een indruk of alles naar wens verloopt en kun je tijdig ingrijpen bij fouten. Het achteraf herstellen kost vaak veel meer tijd.

Test de verwarming in de winter (je zult het ook snel genoeg merken), deze moet 4 graden in 2 uur kunnen stijgen, en dat in extreem koude omstandigheden (-10 graden buiten).

Tegenwoordig kun je bijna alles via internet bestellen. Ben je dus nog op zoek naar een mooi huisnummer, dan is een beetje rondsurfen zeker aan te bevelen.

Meestal werkt de aannemer met een paar onderaannemers voor het plaatsen van de keuken en badkamer. Wanneer je de badkamer en keuken voor de oplevering geplaatst wilt hebben, heb je dus weinig keuze. Bij ons werd er bij de badkamerzaken absuluut geen korting gegeven omdat het in ons geval om een nieuwbouwproject ging, bij de keukenzaak werd wel. Of dit standaard is weten we niet zeker. Heb je hier ervaringen mee, laat het ons dan weten.

Voor meer tips die ook op nieuwbouwwoningen van toepassing zijn, zie bij Algemene tips en Inrichting.










Woonbeurzen

Meer beurzen...

© 2012 Emundio / WebPainters.nl